OUR BLOG

Άρθρα του LaLaRia.Gr

Ένας περίπατος στην πόλη της Σκιάθου

29Mar

Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε…

Η πόλη της Σκιάθου είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το μέρος που σ’ αφήνει το πλοίο όταν φτάνει στο νησί της Σκιάθου. Το αεροδρόμιο βρίσκεται επίσης στα 2 χλμ. Από το κέντρο της πόλης. Λεωφορεία και μικρά καραβάκια αναχωρούν πολύ συχνά για να σε μεταφέρουν σε όλες τις παραλίες του νησιού. Για παράδειγμα, το λεωφορείο από το λιμάνι μέχρι την περίφημη παραλία “Κουκουναριές” αναχωρεί κάθε 15-20 λεπτά και περνάει από όλες τις γνωστές παραλίες στα νότια του νησιού. Τα καραβάκια στο παλιό λιμάνι αναχωρούν καθημερινά το καλοκαίρι κάνοντας ημερήσιες εκδρομές προς την ξακουστή παραλία Λαλάρια, καθώς και προς τα άλλα δύο νησιά των Σποράδων, τη Σκόπελο και την Αλόνησο.

Για όλα αυτά είναι προφανές γιατί η πόλη της Σκιάθου αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων και την αφετηρία της συγκοινωνίας του νησιού τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης. Είναι το μέρος που πρωτοβλέπεις όταν φτάνεις στο νησί και το μέρος που επισκέπτεσαι είτε για να δεις τα αξιοθέατά του, είτε για να πιεις έναν χαλαρό καφέ ή ένα ποτό στα αναρίθμητα μπαράκια του. Σε πολύ μικρή απόσταση περπατώντας από το κέντρο της πόλης και πολύ κοντά στην πανέμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου, μπορείς να βρεις το όμορφο και οικογενειακό ξενοδοχείο μας, το ξενοδοχείο “ΛΑΛΑΡΙΑ”.

Δραστηριότητες στην πόλη της Σκιάθου: Αγορές και Διασκέδαση

Το παλιό λιμάνι είναι πράγματι το πιο δημοφιλές σημείο της πόλης της Σκιάθου. Απλωμένο στη δυτική πλευρά της πόλης, με τις ταβέρνες του και τα όμορφα καφέ του, είναι το μέρος που μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη μέρα του με ένα πλούσιο πρωϊνό ή να την τελειώσει με ένα γευστικότατο δείπνο. Λίγα βήματα πιο κει βρίσκεται το Μπούρτζι, μια μικρή καταπράσινη χερσόνησος που μπαίνει στη θάλασσα με το περίτεχνο μονοπάτι που τη διασχίζει και το παλιό ενετικό κάστρο της το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, με αίθουσες εκθέσεων και ένα ανοιχτό θέατρο που φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις και συναυλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι εκτείνεται η παλιά πόλη της Σκιάθου. Αποτελούμενη από πολλά στενά γραφικά δρομάκια, στολισμένα από περίτεχνα Ενετικά αρχοντικά, η παλιά πόλη είναι ιδανική για χαλαρό περπάτημα και αγορές από τα μικρά όμορφα τουριστικά μαγαζάκια. Τα περισσότερα από τα ενετικά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σήμερα σε κομψά εστιατόρια, μπαράκια και μαγαζιά. Σε κάποια από τα μπαράκια αυτά μπροστά εκτείνεται ένα αρκετά φαρδύ μονοπάτι στολισμένο με πολύχρωμα αναπαυτικά μαξιλάρια αντί για καθίσματα, οι λεγόμενες “μαξιλάρες”, και αποτελεί το πιο δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης της νυχτερινής ζωής της Σκιάθου.

Αξιοθέατα

Ένας περίπατος στην πόλη της Σκιάθου είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην εποχή των Ενετών. Μεταξύ των πιο αξιόλογων αξιοθέατων είναι το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενός από τους μεγαλύτερους ‘Ελληνες συγγραφείς, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκιάθο, έζησε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα και ξαναγύρισε στη Σκιάθο για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η συμβολή του στην μοντέρνα ελληνική λογοτεχνία είναι μεγάλη και τα έργα του είχαν έντονη επίδραση στην καθημερινότητα και την ηθική της εποχής του.  Το σπίτι του σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και, εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα, υπάρχουν αρκετά αντιπροσωπευτικά είδη λαϊκής τέχνης του 19ου αιώνα.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τοποθετημένη σε ένα υπερυψωμένο σημείο της πόλης, από την αυλή της οποίας έχει κανείς υπέροχη θέα του λιμανιού και της ανοιχτής θάλασσας του Αιγαίου. Ανάμεσα στα πλακόστρωτα μονοπάτια της παλιάς πόλης υπάρχουν επίσης πολλές μικρές εκκλησίες παραδοσιακά κτισμένες και εσωτερικά ωραία διακοσμημένες, που αξίζουν την επίσκεψή σας.